Χρήσιμες Συμβουλές

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σωσίβιο για εσάς [Οδηγός Αγοράς]

Καταλαβαίνουμε την δυσαρέσκεια που έχετε για να φορέσετε ένα σωσίβιο. Νιώθετε ένα βάρος στο στήθος, αγχώνεστε για την ελευθερία των κινήσεων σας και κυρίως για το αν θα είναι αποτελεσματικό!
Ήρθε η στιγμή να σας φύγει κάθε αμφιβολία! Ας δούμε πρώτα τι σημασία του και σε τι χρησιμεύει…

Το σωσίβιο και το γιλέκο ανήκουν και τα δύο στην κατηγορία των Προσωπικών Συσκευών Επίπλευσης ή αλλιώς PFDs και ο σκοπός τους είναι να σώζουν ζωές, έτσι ώστε αν κάποιος πέσει απότομα στο νερό, να παρέχουν πλευστότητα.
Δεν είναι όλες οι Προσωπικές Συσκευές Επίπλευσης ισότιμες.

Όπως τα περισσότερα ενδύματα ασφαλείας, ταξινομούνται σε διαφορετικά είδη, παρέχουν διαφορετική πλευστότητα για διαφορετικές περιπτώσεις και το υλικό τους διαφέρει.
Τα πιο δημοφιλή σωσίβια κατηγοριοποιούνται σε :
Σωσίβια Αφρού
Φουσκωτά Σωσίβια
Σωσίβια Νεοπρέν

Τα σωσίβια αφρού είναι τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως. Συνήθως μοιάζουν με γιλέκα και είναι γεμισμένα με αφρό για πλευστότητα και επίπλευση.

Τα φουσκωτά σωσίβια είναι διαθέσιμα αποκλειστικά σε μεγέθη ενηλίκων, είναι αρκετά άνετα για να μπορεί να τα φοράει κάποιος το καλοκαίρι και παρέχουν υψηλή επίπλευση όταν φουσκώνουν.

Τα σωσίβια νεοπρέν είναι εξωτερικά κατασκευασμένα από νεοπρένιο, για πιο σταθερή και κομψή εφαρμογή, ενώ εσωτερικά διαθέτει μαλακό αφρώδες PVC.
Προσφέρουν ένα νέο επίπεδο άνεσης & άνωσης, συνήθως διαθέτουν διπλούς ιμάντες για μεγαλύτερη ασφάλεια, εξωτερικό κάλυμμα νεοπρενίου, πλαστικό φερμουάρ, διχτυωτό ύφασμα για να αφαιρείται το νερό και ανακλαστικές ταινίες SOLAS. Τα καλύτερα είναι αυτά που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τα τελευταία ΕυρωπαΪκά πρότυπα ISO 12402-5 για πλευστικά βοηθήματα 50Ν.


Ποιοι είναι τύποι σωσίβιων και ποιο είναι το καταλληλότερο για κάθε περίσταση;

Τύπος I : Το σωσίβιο αυτό παρέχει την μεγαλύτερη πλευστότητα 150Ν και είναι τα καλύτερο για ανοιχτές θάλασσες όπου η διάσωση μπορεί να αργήσει να φτάσει.

Συνήθως είναι γιλέκα ή σε μορφή ”ζώνης”. Όταν βρεθεί κάποιος αναίσθητος, μπορεί να το επαναφέρει στη σωστή θέση.Προσφέρει την καλύτερη προστασία, αλλά είναι κάπως ογκώδες και άβολο. Κάνει την καλύτερη δουλειά στο να διατηρεί τη θερμότητα του σώματος, καθώς έχει επιπλέον αφρό και ύφασμα και κρατά το κεφάλι σας ψηλότερα πάνω από το νερό. Συνήθως υπάρχουν αντανακλαστικές ταινίες πάνω στο σωσίβιο, για να γίνεται πιο εύκολη η διάσωση. Τέτοια σωσίβια είναι αυτά που βρίσκουμε συνήθως στα επιβατικά πλοία.
Είναι κατάλληλο για κρουαζιέρες, αγώνες και ψάρεμα στην ανοικτή θάλασσα ή όταν κάνετε βαρκάδα μόνοι σας ή σε συνθήκες καταιγίδας.

 

Σωσίβιο ζώνη “ΣΚΟΠΕΛΟΣ” με άνωση 150Ν, EN ISO 12402-7

Τύπος II :  Το σωσίβιο αυτό προσφέρει τουλάχιστον 100Ν πλευστότητας. Είναι κατάλληλο για προστατευμένα, εσωτερικά νερά κοντά στην ακτή, όπου οι πιθανότητες άμεσης διάσωσης είναι καλές. Δεν είναι κατάλληλο για παρατεταμένη επιβίωση σε ανοιχτές θάλασσες. Είναι πιο άνετο αλλά λιγότερο ανυψωτικό από τον Τύπο Ι.
Παρέχει πολύ λιγότερη επίπλευση από έναν Τύπο Ι.  Είναι κατάλληλο για ημερήσια κρουαζιέρα στην ενδοχώρα, ψάρεμα και ιστιοπλοΐα. Καλό για βαρκάδα σε ελαφριά σκάφη.

 

Σωσίβιο αφρού “ΝΑΞΟΣ” με άνωση 150N, EN ISO 12402-3

Τύπος III : Είναι κατάλληλο για προστατευμένα, εσωτερικά νερά κοντά στην ακτή, όπου η πιθανότητα άμεσης διάσωσης είναι καλή. Δεν είναι κατάλληλο για παρατεταμένη επιβίωση σε βαθιά νερά. Δεν έχει σχεδιαστεί για να στρέφει τους αναίσθητους ανθρώπους μπρούμυτα στο νερό.
Πιο άνετο στη χρήση από ένα Τύπο I ή ένα Τύπο II, αλλά παρέχει πολύ λιγότερη επίπλευση από ένα Τύπο I.
Η ελάχιστη πλευστότητα που προσφέρει είναι 50Ν. Είναι κατάλληλο για ιστιοπλοϊκές ρεγκάτες, αγώνες λέμβου, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, κανό, καγιάκ κτλ…

HELLY HANSEN Sport Comfort Σωσίβιο

 

  • Τύπος V : Έχει σχεδιαστεί για να πεταχτεί σε ένα θύμα στη θάλασσα ή για να συμπληρώσει την άνωση ενός ατόμου στη θάλασσα.Χαρακτηρίζονται ως “πεταχτές” και συνήθως έχουν τη μορφή δακτυλίου(κυκλικά σωσίβια) που μπορεί να πεταχτεί σε ένα άτομο που προσγειώνεται απροσδόκητα στο νερό.
    Ο Τύπος αυτός δεν προορίζεται για άτομα που δεν έχουν τις αισθήσεις τους, μη κολυμβητές ή παιδιά και πρέπει να είναι αμέσως διαθέσιμα για χρησιμότητα.
    Η ελάχιστη πλευστότητα που προσφέρει είναι 150Ν.

 

Κυκλικό σωσίβιο 75cm SOLAS 74 LSA CODE, M.E.D. 2014/90/EU IMO MSC 81(70)

 

  • Τύπος IV : Είναι φουσκωτό σωσίβιο 150N και είναι ένα εργονομικό σωσίβιο το οποίο διατίθεται είτε με αυτόματο μηχανισμό είτε με χειροκίνητο. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει άνεση, ενώ οι ιμάντες που διαθέτει το κάνουν ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση. Ανάλογα με τον κάθε κωδικό, διαθέτουν ένα αεροθάλαμο ο οποίος φέρει χειροκίνητο μηχανισμό (το οποίο είναι συνήθως εγκεκριμένο σύμφωνα με το ISO 12402-7) ή αυτόματο μηχανισμό (εγκεκριμένο σύμφωνα με το ISO 12402-7).
    Ακόμα είναι εξοπλισμένο με φυσητήρα στόματος με αντεπίστροφη βαλβίδα. Είναι δημοφιλέστερα, καθώς τα προτιμούν γιατί αξιοποιούν λιγότερο αποθηκευτικό χώρο στο σκάφος.

 

Σωσίβιο φουσκωτό Zeta ενηλίκων αυτόματο, 290Ν, ISO 12402-2 με κρίκο D και ιμάντα καβάλου

 

Πώς να διαλέξεις το σωστό σωσίβιο για το σωματότυπο σου

  1. Σιγουρευτείτε ότι είναι εγκεκριμένο από το Λιμενικό Σώμα.
  2. Αναζητήστε την ετικέτα του κατασκευαστή που αναφέρει το μέγεθος και το βάρος που προορίζεται να ταιριάζει στο γιλέκο.
  3. Μόλις έχετε το σωστό μέγεθος, φορέστε το γιλέκο, κλείστε πόρπες, αγκράφες-κλιπς, φερμουάρ κ.λπ.), στη συνέχεια σηκώστε τα χέρια σας ευθεία πάνω από το κεφάλι σας και ζητήστε από έναν φίλο να πιάσει το πάνω μέρος του γιλέκου πάνω από τα ανοίγματα των μπράτσων και να τραβήξει προς τα πάνω.
  4. Στην ιδανική περίπτωση, το γιλέκο δεν πρέπει να ανεβαίνει περισσότερο από το πηγούνι του χρήστη.
    Εάν ανέβει τόσο ψηλά όσο τα αυτιά, είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να γλιστρήσει στο νερό.

    Και μην ξεχνάτε!
    Να φροντίζετε πάντα και τους μικρούς τετράποδους φίλους σας με το απαραίτητο σωσίβιο, καθώς και αυτοί χρειάζονται την αντίστοιχη προστασία!

Αφήστε μια απάντηση