Χρήσιμες Συμβουλές, Σχοινιά

Γνωρίστε τα είδη σχοινιών

Σήμερα στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία στα είδη σχοινιών, τα οποία μπορούν να καλύψουν όλες σας τις ανάγκες.

Κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας, τα σχοινιά είναι απαραίτητα καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλές και ιδιόμορφες εργασίες, αλλά εξίσου και στην ορειβασία, σπηλαιολογία και σε δραστηριότητες όπως τράβηγμα αλεξιπτώτου, σκι, κουλούρας κλπ.
Ο τρόπος κατασκευής των σχοινιών και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα μετά από την γρήγορη τεχνολογική εξέλιξη σε αυτό τον τομέα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη γκάμα σχοινιών που προορίζονται για οποιαδήποτε χρήση.
Τα σχοινιά κατασκευάζονται από ίνες φυτών και από ίνες συνθετικών υλικών.

 

Σχοινιά από Φυτικές Ύλες

Τα σχοινιά αυτά που παράγονται από φυτικές ίνες έχουν καθιερωθεί ως σχοινιά διακόσμησης και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φωτιστικών, στα έπιπλα και γενικότερα δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στα αντικείμενα και στο χώρο.

Ίνες Γιούτας [Σχοινί Γιούτα]

Το σχοινί γιούτας είναι ένας τύπος σχοινιού που κατασκευάζεται από μια φυσική, φυτική ίνα που ονομάζεται γιούτα.
Η γιούτα συλλέγεται από το φλοιό ενός φυτού γιούτας, όπως το Corchorus Olitorius ή το Corchorus Capsularis.
Οι μεμονωμένες ίνες είναι πολύ μακριές και απαλές. Έτσι το καθιστά πιο εύχρηστο για χειροποίητες κατασκευές.

Ίνες, Αγριομπανανιάς [Σχοινί Μανίλα]

Το σχοινί της Μανίλα είναι πολύ ανθεκτικό σε ζημιές από το αλμυρό νερό, επιτρέποντας τη χρήση του σε σχοινιά πλοίων, καθώς είναι πιο σκληρό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη σχοινιών, και πιο σκουρόχρωμο.

Ίνες του φυτού sisal [Σχοινί Sisal]

Το σχοινί σιζάλ κατασκευάζεται από φυσικές ίνες από το φυτό αγαύης ή σισαλάνα που καλλιεργείται στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Αυτό το σχοινί 3-4 κλώνων είναι παρόμοιο σε χαρακτηριστικά και ευελιξία με το σχοινί Manila, αλλά δεν είναι τόσο δυνατό, έχει πιο τραχιά αίσθηση είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το σχοινί Manila.
Είναι ιδανικό στο κομμάτι της γεωργίας.

Ίνες Βαμβακιού [Βαμβακερό Σχοινί]

Το Βαμβακερό Σχοινί (Natural Cotton Rope) είναι η πρώτη του ύλη στο φυσικό χρώμα του βαμβακιού(εκρού).
Πολλά από τα βαμβακερά σχοινιά είναι επίσης κατασκευασμένα από μείγμα πολυεστέρα ή ακρυλικών ινών, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαθεσιμότητα και σε άλλα χρώματα.
Στο συγκεκριμένο σχοινί υπάρχουν δύο πλέξεις, στριφτό(3-4 κλώνοι) και πλεκτό(με πυρήνα ή χωρίς).
Είναι το πιο μαλακό από όλα τα είδη και για αυτό είναι ιδανικό για χειροτεχνίες, όπως το πλέξιμο μακραμέ.

Σχοινιά που κατασκευάζονται από Συνθετικές Ύλες

Πρόκειται για σχοινιά που αποτελούν τα κυριότερα εφόδια των σκαφών – ναυτικά σχοινιά.
Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι ελαστικότερα, ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα από τα φυτικά σχοινιά.

Σχοινί από Νάιλον

Τα νάιλον σχοινιά είναι η ισχυρότερη ποικιλία από όλους τους κοινούς τύπους σχοινιών. Το συνθετικό τους υλικό τους επιτρέπει να σηκώνουν εξαιρετικά βαριά φορτία. Είναι επίσης πολύ εύκαμπτο και ελαστικό, επιστρέφοντας στο αρχικό του σχήμα μετά το τέντωμα. Το νάιλον σχοινί είναι επίσης μια ιδανική επιλογή όταν έχει σημασία η αντοχή σε κραδασμούς.

Σχοινί από Πολυεστέρα

Ο πολυεστέρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχοινιά στη βιομηχανία σκαφών. Έχει σχεδόν την ίδια αντοχή με το νάιλον και ανάλογα με την πλέξη του μπορεί να έχει διάφορες μορφές ελαστικότητας. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μανταρόσχοινο σε ιστιοπλοϊκο(σχεδόν καθόλου ελαστικότητα) ή ως και λαστιχόσχοινο τοποθετώντας τον πυρήνα του ελαστικές ίνες.
Είναι εξίσου ανθεκτικό όπως το νάιλον στην υγρασία και τα χημικά, αλλά είναι ανώτερο σε αντοχή στις τριβές και στο ηλιακό φως.

Σχοινί από Πολυαιθυλένιο

Το πολυαιθυλένιο είναι το πιο κοινό πλαστικό στον κόσμο. Χρησιμοποιείται κυρίως για συσκευασία, επειδή είναι σχετικά ελαφρύ αλλά και εξαιρετικά ανθεκτικό στις τριβές και στις ηλιακές ακτίνες. Ακόμα, επιπλέει στο νερό και η αντοχή του δεν επηρεάζεται από την υγρασία.

Σχοινί από Πολυπροπυλένιο

Έχει μεγάλη αντοχή, η οποία δεν επηρεάζεται από την υγρασία, επιπλέει στο νερό και είναι ανθεκτικό σε πολλά χημικά διαλυτικά.
Χρησιμοποιείται κυρίως στα εμπορικά πλοία σε όλες τις σωστικές συσκευές επειδή είναι σχοινί αφρού(μη βυθιζόμενο), καθώς είναι πιο οικονομικό.
Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το πολυαιθυλένιο,αλλά το πολυπροπυλένιο είναι ελαφρώς πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό στη θερμότητα.

Πλευστότητα Σχοινιών

Υπάρχουν σχοινιά που επιπλέουν στο νερό και σχοινιά βυθιζόμενα.

Τα βυθιζόμενα σχοινιά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως αγκυρόσχοινα, μόνιμα ρεμέτζα και για ρυμούλκηση σκάφους.

Τα επιπλέοντα σχοινιά τα χρησιμοποιούμε για διάσωση στο νερό γιατί είναι ευκολότερα  στο χειρισμό. Συνήθως αυτά ονομάζονται σχοινιά ρίψεις και έχουν έντονο χρώμα.

Κατασκευάζονται κυρίως από πολυπροπυλένιο αλλά και συνδυασμού συνθετικών υλικών όπως περίβλημα πολυπροπυλένιου για αντοχή στην τριβή και πυρήνα πολυαιθυλένιου υψηλής αντοχής για πλευστότητα.

 

Συντήρηση Σχοινιών 

Το να διατηρούμε τα σχοινιά του σκάφους σε κατάσταση ετοιμότητας είναι το αυτονόητο, το οποίο δυστυχώς πολλοί ξεχνούν.

Οι κυριότεροι εχθροί των σχοινιών είναι το αλάτι, η θάλασσα, η άσκοπη έκθεσή τους στον ήλιο, ο παγετός, η σκουριά.

Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

  1. Να αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεσή τους στον ήλιο και στον παγετό διότι κόβονται οι ίνες τους.
  2. Ξεπλένουμε με γλυκό νερό και τα μαζεύουμε(ντουκιάρουμε) με προσοχή χωρίς συστροφές-βερίνες για να μην καταστρέψουμε την πλέξη τους.
  3. Δεν τα τοποθετούμε μέσα σε ταμπούκι αν δεν έχουν στεγνώσει.
  4. Χρησιμοποιούμε ειδικά απορρυπαντικά για την πλύση τους ή σαπούνι και λίγο μαλακτικό ρούχων σε μια λεκάνη.

 

Αφήστε μια απάντηση